چرا خانه هوشمند؟!
|
زمانی که در منزل نیستید ، شک و تردید در مورد مسائل کوچک می تواند آزار دهنده باشد. تردیدهایی همچون اینکه آیا قهوه ساز را خاموش کردم؟ سیستم امنیتی را روشن کردم ؟ آیا بچه ها تکالیف خود را انجام داده اند یا در حال تماشای تلوزیون هستند؟ آیا وقتی از خانه خارج شدم کولر خانه را خاموش کردم ؟ با یک خانه هوشمند ، می توانید به تمام این نگرانی ها با یک سفر سریع آنلاین پایان دهید. زمانی که در خانه هستید ، خانه ی شما به وسیله پخش آهنگ های مورد علاقه شما آن هم در هر زمانی که به خانه قدم میگذارید، یا کاهش نور چراغ ها برای تماشای یک فیلم ، از آرامش شما مراقبت می کند. آیا این سحر و جادوست ؟
جواب ما منفی است ، این اتوماسیون خانه است. خانه های هوشمند همه ی دستگاه ها و اجزای منزل شما را به هم متصل می کنند به طوری که آنها می توانند با یکدیگر و با شما ارتباط برقرار کنند. هر وسیله ای که در خانه شما از برق استفاده می کند را می توانید بر روی شبکه خانگی قرار دهید وتحت فرمان خود بگیرید. فرقی ندارد که دستورات خود را چگونه به دستگاه های خود منتقل کنید یا ریموت کنترل و یا از طریق کامپیوتر، تحت هر شرایطی خانه به دستورات شما واکنش نشان می دهد.
ایده خانه های هوشمند ممکن است شما را به یاد جورج جتسون و طرح او به نام " مکان مربوط به آینده" و یا شاید بیل گیتس بیاندازد، که بیش از 100 میلیون دلار را صرف ساخت خانه ی هوشمندش کرد. هنگامی که مساله طراحی عنوان می شود از لحاظ قیمت و درک تکنولوژی، خانه های هوشمند و اتوماسیون خانگی بیشتر و بیشتر شبیه هم می شوند. در حدود 14 میلیارد دلار در سال 2005 بر روی شبکه های خانگی صرف شد، و تحلیلگران این رقم را برای سال 2011 به بیش از 85 میلیارد دلار پیش بینی می کنند.
در اغلب کشورها سیستم ( BMS (building management system یا همان سیستم هوشمند کنترل ساختمان از یک سیستم پر هزینه خارج شده و با پیشرفت روز افزون تکنولوژی به یکی از امکانات ضروری برای زندگی شهری بدل گردیده ، خانه ای که به شما کمک می کند که در زندگی پر ازدحام و پرتردد شهری ، دیگر نگران فراموش کردن برخی از وظایف و کارهای خود نباشید ، باغچه ها خود به خود آبیاری می شوند، سیستمهای حرارت و بردت به صورت اتوماتیک و با توجه به دمای محیط کار می کنند و این تنها بخشی از امکاناتیست که خانه های هوشمند برای صاحبانشان به ارمغان آورده اند.
مفهوم هوشمند سازی ساختمان؟
هوشمند سازی ساختمان علمی است که توسط آن می توان اکثر تجهیزات داخلی و یا خارجی ساختمان را توسط پروتکلهای مرتبط با نوع تجهیزات به کار رفته کنترل و مدیریت نمود. هوشمند سازی ساختمان(BMS) تشکیل شده از چندین علم برق – تاسیسات ساختمانی – الکترونیک – شبکه های کامپیوتری و برنامه نویسی می باشد. ایده ها و نظرات طراح یک ساختمان هوشمند نقش مهمی در برطرف نمودن نیازهای ساکنین و یا کارفرما خواهد داشت.
به همین دلیل طراحان ساختمان هوشمند با توجه به نیاز کارفرما و بودجه اقتصادی که آن ها در نظر دارند به طراحی و تجهیز ساختمان می پردازند. امکانات قابل ارائه در یک ساختمان هوشمند عبارتند از :
1- روشنایی و نورپردازی 2-دیمر هوشمند 3 - سیستم هوشمند امنیتی و حفاظتی 4- سیستم هوشمند سرمایش و گرمایش 5- سیستم هوشمند اعلام و قطع نشتی گاز 6- سیستم هوشمند صوت و تصویر 7- آبیاری هوشمند 8- پرده های برقی 9- موتورخانه هوشمند 10- پارکینگ هوشمند
در هر ساختمان بنابر نوع کاربری آن می تواند همه موارد و امکانات ساختمان هوشمند و یا بخشی از این امکانات مورد استفاده قرار گیرد.
به عنوان مثال : در یک ساختمان مسکونی روشنایی و نورپردازی به همراه سیستم دزدگیر هوشمند پیاده سازی شده است و در ساختمان دیگری سیستم روشنایی به همراه سیستم سرمایش و گرمایش هوشمند نصب و پیاده سازی شده است .
همچنین علاوه بر دسته بندی موارد فوق الذکر و با توجه به نیاز کارفرما در هر پروژه می توان مواردی نظیر پریزهای برق - پنجره ها - درب ورودی منزل و... را نیز به شکل های مختلفی به این سیستم متصل نمود ،.این مورد تنها در زمان ارائه طرح و بازدید محل قابل تشخیص خواهد بود.
افراد بسیاری به دلیل اتصالی های برق ، آتش سوزی ، گاز گرفتگی و یا حوادث پس از وقوع زلزله دچار صدمات جسمی ، جانی و مالی شده اند که ساختمان هوشمند در کاهش این صدمات نقش به سزایی دارد . در واقع یکی از دلایل مهم درهوشمند سازی ساختمان ، جلوگیری از آسیب هایی است که انسان به دلیل مشکلاتی از قبیل مشغله ذهنی ، کمبود فرصت و یا خطاهای انسانی در طی قرن ها نتوانسته با آن مقابله کند .
بسیار پیش آمده است که خانه های دوست ، همکار و یا آشنایانتان دست خوش سرقت و یا طعمه حریق شده اند . و یا باغچه هایی که در ساختمانها و ویلای شما به دلیل عدم آبیاری از بین می روند، چراغ ها و لامپ هایی که از روی سهل انگاری روشن می مانند ، موتورخانه ها و سیستم های سرمایشی و گرمایشی به دلیل عدم پردازش صحیح بی وقفه در حال اتلاف منابع انرژی هستند ، عزیزانی که در خانه بر اثر نشتی گاز جان خود را از دست می دهند ، ترکیدگی های لوله های آب که باعث آب گرفتن ساختمان می شوند و صدها مورد دیگر که همه از موضوعاتی می باشند که ما را برای داشتن یک ساختمان هوشمند ترغیب می کنند .
در سیستم ساختمان هوشمند تجهیزات به کار رفته عموما همان تجهیزات عادی ساختمان است و نکته مهم در اجراء ساختمان هوشمند نحوه کابل کشی و نقشه مهندسی است که از طرف طراح سیستم ساختمان هوشمند به مهندس برق و تاسیسات ساختمان داده خواهد شد . همچنین علاوه بر نقشه ساختمان هوشمند قطعات بخصوصی نظیر Relay-dimer-security و کلید های هوشمندی است که در محل مناسب خود قرار میگیرند .
تیم فنی ساختمان هوشمند پس از ارائه نقشه و اتمام کار توسط مهندس برق و تاسیسات و . . . سیستم های بررسی شده را در محل های مورد نیاز خود قرار خواهند داد و از طریق نرم افزار به تجهیزات متصل می شوند و برنامه ای که قبلا بررسی شده و کارفرما تایید نموده است را به تجهیزات انتقال خواهند داد .
با توجه به نیاز کارفرما میتواند از یکی از روش های زیر جهت کنترل تجهیزات خود استفاده نماید:
1- کنترل تجهیزات ساختمان هوشمند با گوشی همراه 2- کنترل تجهیزات ساختمان هوشمند با اس ام اس 3- کنترل تجهیزات ساختمان هوشمند با تبلت 4- کنترل تجهیزات ساختمان هوشمند با ریموت کنترل 5 - کنترل تجیزات ساختمان هوشمند از طریق تبلت و اینترنت 6 - کنترل تجهیزات ساختمان هوشمند با کلیدهای چند کاره (لمسی و غیر لمسی)
یکی از بهترین امکانات قابل ارائه در ساختمان هوشمند کنترل چندین کار مرتبط یا غیر مرتبط با فشردن یا لمس یک دکمه میباشد با که به آن اجرای سناریو گفته می شود.
اجرای سناریوها در هر ساختمان هوشمند بنابر استفاده کارفرما از تجهیزات متفاوت می باشد مهمترین سناریوهای به کاررفته در ساختمان هوشمند عبارتند از : سناریوی ورود به منزل سناریوی خروج از منزل سناریوی مهمان و.... طراحی مناسب و استفاده بهینه از هر قطعه در ساختمان هوشمند می تواند در کاهش چشم گیر مصرف انرژی –زیبایی منحصر بفرد ساختمان –آسودگی و امنیت شما تاثیر بسزایی داشته باشد. |